Συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Στις 26 και 31 Μαΐου 2017 το Υπουργείο έστειλε στα σχολεία δύο εγκυκλίους για τις εγγραφές του επόμενου σχολικού έτους (αρ. πρωτ. 89047/ΓΔ4/26-05-2017 και Φ1α/91085/Δ4/31-05-2017).

Τα ΔΣ των ΕΛΤΕΕ  Θεσ/νίκης συναντήθηκαν τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης για το θέμα αυτό αυθημερόν στις 31-5-2017.

Τονίσαμε στον κ. Περιφερειακό ότι οι οδηγίες στα παραπάνω έγγραφα:

 1. Παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές ίσης μεταχείρισης των μαθητών αφού από τους τελειοφοίτους των Γυμνασίων, ΜΟΝΟ όσοι θέλουν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ πρέπει να υποβάλλουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ, ενώ για να ΓΕΛ δεν ισχύει το ίδιο.
 2. Σαν να μην έφτανε αυτό, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ πρέπει να κάνουν ΚΑΙ ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι ΜΑΘΗΤΕΣ των ΕΠΑΛ που προάγονται στην επόμενη τάξη. Για ποιο λόγο ; Γιατί δεν ισχύει το ίδιο και για τους μαθητές των Γυμνασίων και των ΓΕΛ ;
 3. Γιατί δίνεται ασφυκτική προθεσμία ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ (5) ΗΜΕΡΩΝ (19 έως 23 Ιουνίου) για την υποβολή δήλωσης;
 4. Γιατί ΔΕΝ ενημέρωσαν ΕΓΚΑΙΡΑ τους μαθητές για την μεγάλη αυτή αλλαγή, παρά έστειλαν τις εγκυκλίους στο ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ (και σε περίοδο εξετάσεων); Γιατί δεν ανακοίνωσαν αυτούς τους νέους περιορισμούς με τα … διαφημιστικά «σποτάκια» για τα ΕΠΑΛ.; Τα διαφημίζουν και ταυτόχρονα βάζουν κωλύματα στις εγγραφές;
 5. Αν ήθελε το Υπουργείο να ενημερώσει υπεύθυνα τους μαθητές και τους γονείς τους, μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους απευθείας όπως έκανε ο κ. Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό. Διαθέτει ΟΛΑ τα προσωπικά τους στοιχεία από το Myschool ηλεκτρονικά.
 6. Η μόνη πρόνοια του Υπουργείου ήταν να βάλει τους Διευθυντές των ΕΠΑΛ να μαζέψουν Υπεύθυνες Δηλώσεις από τους γονείς ότι … «έμαθαν» για το νέο σύστημα εγγραφών …! Στο έγγραφο αυτό μάλιστα, αναφέρεται ότι ΕΙΔΙΚΑ για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα ΕΠΑΛ «…η εγγραφή και η ανανέωση εγγραφήςυποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από τις 19 …έως τις 23-06-2017».
 7. Δηλαδή, ενώ για ΟΛΑ τα ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ της Β΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ οι εγγραφές γίνονται μέχρι 30/6, στα ΕΠΑΛ γίνονται ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ τις 23/6 και ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ (και …ολοκληρώνονται μέχρι τις 30/6) !! Γιατί «ΚΟΒΕΤΑΙ» μια ΒΔΟΜΑΔΑ εγγραφών ΜΟΝΟ από τα ΕΠΑΛ ;
 8. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ηλεκτρονικής δήλωσης ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ; Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα !!!!
 9. ΠΟΙΑ είναι τα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ; Δεν ανακοινώθηκαν !!!!
 10. Με ΠΟΙΟ τρόπο (ΚΩΔΙΚΟΥΣ, κλπ) θα γίνεται η είσοδος στο σύστημα; Πλήρες σκοτάδι !
 11. Αναφέρεται στα έγγραφα ότι οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ. που επιθυμούν να εγγραφούν στη Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας «…δύνανται να εγγραφούν έως τις 30 Ιουνίου 2017 …σύμφωνα με τον καθορισμό αντιστοιχιών των …Τομέων και Ειδικοτήτων του Ν. 3475/2006 με τους Τομείς και τις Ειδικότητες του Ν. 4386/2016…». Μόνο που τέτοια ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μέχρι σήμερα !! Θα την ανακοινώσουν … αφού θα έχει κλείσει το «σύστημα» ;
 12. Αναφέρεται ότι «Μέχρι τις 10 Ιουλίου 2017 οι Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπ/σης πρέπει να έχουν σαφή εικόνα για όλα τα τμήματα που θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2017-2018». Σαφέστατα λοιπόν, ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ τα τμήματα ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τον ελάχιστο αριθμό μαθητών !
 13. Με ποιο δικαίωμα ένα έγγραφο ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ στις ΔΔΕ να …σχηματίσουν «σαφή εικόνα» τη στιγμή που βάσει Υ.Α. η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων ΑΝΗΚΕΙ στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ «…το αργότερο 5 (πέντε) ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων» (αρ. 1, παρ. 1, ΦΕΚ 2627/2016 τ. Β΄);
 14. Πολλά τμήματα των ΕΠΑΛ συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών τον Σεπτέμβριο, με τις εγγραφές των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που δεν πέρασαν στην Τριτοβάθμια. Το έγγραφο όμως ορίζει ότι «Ειδικά, οι απόφοιτοι ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ. του σχολικού έτους 2016-2017, οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑ.Λ., δύνανται να εγγραφούν και από 1η έως 11η Σεπτεμβρίου 2017 στα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ». Δηλαδή ΠΡΩΤΑ θα ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ τα ΤΜΗΜΑΤΑ μέχρι τις 10 Ιουλίου, και το ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ θα γραφούν οι ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ σε ΟΣΑ ΕΠΕΖΗΣΑΝ, ασχέτως αν υπάρχει ειδικότητα της επιλογής τους, ή πόσο μακριά βρίσκεται το ΕΠΑΛ στο οποίο αυτή λειτουργεί !
 15. Η ρύθμιση αυτή είναι αποτελεί ΕΥΘΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ στα ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΕΠΑΛ στα οποία εγγράφονται ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ Λυκείων για απόκτηση ΠΤΥΧΙΟΥ Ειδικότητας, εκδιώκοντας τους αποφοίτους έξω από την ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, στα ΙΕΚ, ιδιωτικά και δημόσια.
 16. Τα ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΕΠΑΛ κινδυνεύουν να μην συμπληρώσουν τμήματα ΟΥΤΕ για την Α΄ ΤΑΞΗ, αφού οι μαθητές των ΣΔΕ (που αποτελούν μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού) θα αποφοιτήσουν στις …30 ΙΟΥΛΙΟΥ (με ευθύνη του Υπουργείου) !!

 

Ζητήσαμε από τον κ. Περιφερειακό) να παρέμβει στο Υπουργείο για :

α) Να ανακληθούν τα δύο αυτά παράνομα και καταστροφικά έγγραφα

β) Να μην καταστρατηγείται η ισχύουσα Υ.Α. 133381/Δ4/24-8-2016 που προβλέπει:

β.1) εγγραφές ΚΑΙ το Σεπτέμβρη,

β.2) με συμβατικό τρόπο, ίδιο για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές,

β.3) οριστικοποίηση και έγκριση τυχόν ολιγομελών το αργότερο πέντε ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων με απόφαση των Περιφερειακών Διευθυντών.

 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά μας στο Υπουργείο, ωστόσο μας δήλωσε ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση θα εφαρμοστούν οι νέες οδηγίες.

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

 

το Υπουργείο Παιδείας με φτηνά και παράνομα τεχνάσματα επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες ΑΣΦΥΞΙΑΣ στα ΕΠΑΛ να φτιάξει «ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ» ολιγομελή τμήματα στη θέση ανθηρών να δρομολογήσει τη σταδιακή  συρρίκνωση των ΕΠΑΛ ώστε σύντομα να καταργήσει την ΤΕΕ από τη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (που άλλωστε διατυμπανίζει ότι αποτελεί και …«στρατηγικό του στόχο»)

 

ΤA  Δ.Σ.  των ΕΛΤΕΕ Ανατολικής & Δυτικής Θεσσαλονίκης

ΚΑΛΕΙ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΣΕ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

την  ΤΕΤΑΡΤΗ  7-6-2017

και  ΩΡΑ  14:00

ΣΤΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΤΗΡΙΟ «ΖΕΤΑ» – ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ !!

ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ

ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ !!