ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ… ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ… ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΣΕ PDF

Β΄ ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2001

Θεσσαλονίκη, 16-10-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ… ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τον Ιούλιο του 2013 2.484 εκπαιδευτικοί 49 τεχνικών ειδικοτήτων της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, έπειτα από απόφαση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινού πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με σκοπό να υπονομεύσει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. Μέχρι την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α το 2015 για την επιστροφή στα καθήκοντά τους, οι εκπαιδευτικοί έχασαν το 25% των αποδοχών τους για 23 μήνες, επηρεάζοντας – μεταξύ άλλων – τις συντάξιμες αποδοχές τους.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε τροπολογία την 19/05/2021 από Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε Νομοσχέδιο στη Βουλή, η οποία δεν έγινε δεκτή, που πρότεινε την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν οι εκπαιδευτικοί, προβλέποντας τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με βάση τις αποδοχές του Ιουνίου 2013, δηλαδή του τελευταίου μήνα εργασίας πριν οδηγηθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Παράλληλα κατατέθηκαν ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, Αγωγές  στις 30-08-2019 κατά του Ελληνικού Δημοσίου από εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Για δεύτερη φορά οι συνάδελφοι δέχθηκαν το χτύπημα του Κράτους, με την απορριπτική απόφαση του Δικαστηρίου στις 10-10-2023.

Δέκα χρόνια έχουν περάσει και δεν ξεχνάμε, πως δεν έχει λήξει η δια βίου ποινή των συναδέλφων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 Αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα με

  • την επιστροφή των χρημάτων (25% των αποδοχών) που παρακρατήθηκαν κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, στην οποία τέθηκαν αδίκως και χωρίς να έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα, χωρίς καν να αξιολογηθούν.
  • τον υπολογισμό του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες αποδοχές όλων των συναδέλφων που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας-απόλυσης.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί πράξη αποκατάστασης της δικαιοσύνης.

 Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν παραμένουν θύματα της πολιτικής απραξίας και ανικανότητας. Είναι καιρός να αντιμετωπιστεί αυτή η αδικία με σθένος και αποφασιστικότητα από τους ιθύνοντες. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών της διαθεσιμότητας, αντί να τα υπονομεύουν.

Από το Δ.Σ της Β ΕΛΤΕΕΘ